Ukupna vrednost izvoza voća iz Srbije bila je 622 miliona evra, a smrznute maline 237 miliona.

Ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Srbiji u trećem tromesečju ove godine, u odnosu na isti period 2022, u tekućim cenama manja je za 19,3 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

maline
Maline

Ako se porede prvih devet meseci ove i prethodne godine vrednost prodaje i otkupa bila je manja za 20 odsto u tekućim cenama, a u stalnim za 17,7 odsto. Kada je reč o malini, jednom od proizvoda na koji je u izvozu Srbija godinama najviše računala, poslednje informacije pokazuju da je od januara do kraja oktobra izvezeno 845 tona sveže maline, od čega smo zaradili 1,7 miliona evra.

Do kraja oktobra izvezeno je 57.612 tona smrznute maline u vrednosti od oko 237 miliona evra, preneo je portal „Agropres”, pozivajući se na podatke zvanične statistike.

Iz izveštaja se može videti da su kao i do sada najznačajniji kupci iz Nemačke, Belgije, Holandije i SAD. Ipak, u poređenju sa, recimo, istim periodom 2021. izvoz je u padu jer je on tada, prema podacima Privredne komore Srbije, iznosio 290 miliona evra.

Podsetimo, te godine zabeležene su izuzetno visoke otkupne cene, ali je bio primetan pad proizvodnje. Istovremeno, u celokupnom sektoru voćarstva za prvih deset meseci ostvaren je izvoz 316.790 tona voća, dok je uvezeno 234.673 tone raznog voća, pretežno južnog.

Vrednost izvoza voća bila je 622 miliona evra, a uvoza oko 245 miliona evra. Ovo pokazuje da je udeo izvoza maline u ukupnom plasmanu na druga tržišta i dalje visok.

Ipak, stručnjaci napominju da je sektor proizvodnje i otkupa tog voća i dalje u velikim problemima, značajno su porasli proizvođački troškovi ulaganja u malinjake, postoje problemi s nedostatkom radne snage. Smatraju da je za razvoj ovog strateškog proizvoda u narednim godinama potrebno mnogo više ulaganja.

Izvor: Politika

Категорије: Uncategorized

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *